Wat kost een boekhouder?


Je staat op het punt om je boekhouding of een deel daarvan uit te besteden aan een administratiekantoor. Maar wat kost een boekhouder eigenlijk? In deze blogpost vertellen we je wat de kosten zijn voor het uitbesteden van je boekhouding.

Kosten boekhouding op urenbasis vs. abonnementen

De meeste boekhouders werken op urenbasis. Het nadeel hiervan is dat de factuur pas verschijnt als het werk is gedaan. Als er veel werk is gedaan, bijvoorbeeld rond de belastingaangiftes, komt er een grote factuur. Tegenwoordig zie je daarom steeds meer abonnementen op basis van een vaste prijs per maand. In een abonnementsvorm schat de boekhouder hoeveel werk hij kwijt is aan het verwerken van de complete administratie in één jaar. Daaronder valt bijvoorbeeld de jaarrekening, winst- en BTW aangifte. Op basis van deze schatting bepaalt de boekhouder een bedrag dat in maandelijkse termijnen wordt betaald. Veel ondernemers vinden het prettig dat ze kunnen uitgaan van een vast bedrag per jaar en niet voor onverwachte verrassingen komen te staan.

Let op je Boekhoudabonnement: wat zijn de kosten en wat krijg je daarvoor?

Wanneer je kiest voor een abonnementsvorm, let dan goed op waar je voor betaalt. Over het algemeen bestaan abonnementen uit het inboeken van administratie, standaard aangiftes en kort financieel advies. Uitgebreid financieel advies valt hier dus niet onder.

Als je bijvoorbeeld wilt weten of het voordeliger is om een auto voor de zaak te kopen of leasen, is dit op basis van een rekenmodel gemakkelijk te bepalen wat het meest voordelig is. Dit soort vraagstukken zijn vaak inbegrepen in een abonnement. Grote financiële vragen over de aanschaf van een nieuw pand, bedrijfsuitbreiding of het nemen van een hypotheek op de BV, vergen meer specifieke details en een analyse van de gegevens. Hier gaat relatief veel tijd in zitten en dit soort vraagstukken zijn dus niet bij een abonnement inbegrepen. Voor dit soort adviezen wordt een uurtarief gehanteerd.

Wat kost nou een goede boekhouder?

Wat u uiteindelijk kwijt bent, hangt natuurlijk af van uw specifieke situatie. De uurtarieven voor boekhouding liggen gemiddeld rond de €60 per uur. Het samenstellen van aangiftes en jaarrekeningen is over het algemeen iets duurder, rond de €80 per uur. Een goede fiscalist kost tussen de €100 en €110 per uur. De kosten van abonnementen hangen af van de diensten die geleverd worden. Kijk bijvoorbeeld hier voor onze abonnementen.

Voordeel: Boekhoudkosten zijn fiscaal aftrekbaar

Een groot voordeel is dat de kosten voor een boekhouder onder de bedrijfskosten vallen. Deze kosten zijn dus fiscaal aftrekbaar! Dat betekent dat je per saldo minder kwijt bent dan het uurtarief dat je boekhouder rekent.

Rekenvoorbeeld: Kosten van het uitbesteden van de boekhouding van een ZZP’er

Stel je bent een ZZP’er en je verdient als ICT consultant €100.000 per jaar. De boekhoudkosten komen gemiddeld neer 2.5% van het jaarinkomen, dus rond de €2500. Stel dat het uurtarief van deze ICT consultant €80 is, dan komt dat neer op 30 uur per jaar. De boekhoudkosten zijn fiscaal aftrekbaar, dus per saldo betaalt hij €1250. Stel dat de ICT consultant kan kiezen tussen extra (betaald) werken en het zelf doen van zijn administratie, dan is het al rendabel als hij 1,5 uur per maand bezig is met het bijwerken van zijn administratie. Bijkomend voordeel is verder dat een boekhouder alle fiscale tips en trucs kent. De aangifte is dus altijd perfect verzorgt. Kortom, het is al snel de moeite waard om een boekhouder in te schakelen.

Wat krijg je krijg je terug voor de kosten die je maakt?

De boekhouding uitbesteden aan een boekhouder voorkomt problemen met de fiscus. De boekhouding is volledig bijgewerkt dus je hoeft nooit boetes en/of rente te betalen als gevolg van achterstanden.

Een bijkomend voordeel is dat je je aangifte later mag inleveren met behulp van een uitstelregeling. Normaal gesproken moet je vóór 1 april aangifte doen, maar met een boekhouder met een BECON nummer mag je dat 2 jaar uitstellen. Dan kun je als ondernemer dus nog 2 jaar gebruik maken van het geld dat je normaal direct moet afstaan aan de belastingdienst. Let wel op: over dit bedrag betaal je rente.

Als laatste zorgt een boekhouder dat je maximaal fiscaal kunt besparen, zowel privé als zakelijk. Wanneer je niet op de hoogte bent van de voordelen dan loop je al snel €7000 tot €9000 mis aan besparingen per jaar, bijvoorbeeld uit aftrekposten.